Workshop om NOM-kartläggning på Forskningsstation Bolmen

Som en del av projektet “En kartläggning av naturligt organiskt material i vatten“, finansierat av Svenskt Vatten, arrangerades en workshop den 20–21 augusti 2024 på Forskningsstation Bolmen. Deltagare från Norrvatten, Stockholm Vatten och Avlopp, Sydvatten, Laholmsbuktens Vatten och Avlopp, Skogsstyrelsen, Livsmedelsverket, Vattenmyndigheten, Ljungby kommun och Osby kommun samt Sveriges lantbruksuniversitet deltog.

Den första delen av workshopen bestod av ett seminarium som sammanfattade det senaste inom NOM-forskningen. Detta var en naturlig följd på det som diskuterats under en akademisk workshop tidigare i år. Bland annat behandlades brunifieringens historia och förväntade utveckling, framtida dricksvattenprocesser, anpassningar till förändringar samt åtgärder för att minska dess påverkan.

Den andra delen ägnades åt att diskutera kunskapsbehov inom dricksvattenindustrin och hur tillämpad forskning inom både ekosystemvetenskap och processteknik kan säkerställas. Möjligheten att sätta ett riktmärke för TOC (totalt organiskt kol) i råvatten analyserades, liksom genomförbarheten av åtgärder och metoder för att motivera intressenter.

Workshopen visade att det finns ett stort behov av utökad kunskap om brunifiering, särskilt när det gäller karaktären hos förväntat organiskt material i våra råvattentäkter. Dessutom framkom att mer praktisk erfarenhet och kunskap om resultaten av åtgärder behövs för att undvika oönskade effekter, till exempel på grund av felaktig placering eller förutsättningar vid implementering.

// Clemens Klante, forskningsledare på Forskningsstation Bolmen