Världsvattendagen 2023

Världsvattendagen 22 mars 2023

“Be the change” handlar om att vi alla kan göra skillnad genom att förändra vårt sätt att använda, konsumera och hantera vatten i våra liv. Det är temat för årets världsvattendag.Affisch fr Ljungby kommun om eventet på Världsvattendagen 2023

På världsvattendagen hittar du Sydvatten både i Ljungby kommun och på Vattenhallen Science Center i Lund där vi föreläser om vatten, om vattnets betydelse samt hur vi kan och bör minska vår vattenanvändning.

Bolmen, Lagan och världen, 22 mars kl 17-18.30 på Kulturhuset Grand i Ljungby. Föreläsning av professor Kenneth M Persson, forskningschef vid Forskningsstation Bolmen och Sydvatten samt professor i teknisk vattenresurslära på Lunds universitet. Samarrangemang med Ljungby kommun.

Vattenhallen Science Center, Lunds Universitet, 22 mars kl 16.30-19.00. Lärarfortbildning för undervisande lärare i åk 4-9. Föreläsningar och experiment av och med forskare på Lunds universitet och Victoria Beckman, projektledare på Sydvatten AB.

Världsvattendagen är FNs temadag som i 30 år har satt fokus på betydelsen av färskvatten. Världsvattendagen ska höja medvetenheten för betydelsen av vatten i alla delar i samhället och verka för ett hållbart hanterande av färskvatten.

Hållbar vattenanvändning

Temat “Be the change” går hand-i-hand med det nationella konceptet Hållbar vattenanvändning som Sydvatten jobbar aktivt med, både lokalt, regionalt och nationellt. Konceptet bygger på att vi med enkla tips vill uppmuntra till att minska vattenanvändningen i vardagen och höja medvetenheten om att vatten är vår mest värdefulla naturresurs Dessutom blir vi bara fler och fler som ska dela på denna resurs och det går åt både energi och kemikalier för att rena vattnet till dricksvatten.

UN Water, logga för världsvattendagenTill årets världsvattendag uppmuntrar FN alla att göra skillnad, i hemmet, skolan, på jobbet och i samhället i stort. Många av dessa vattenbesparande aktiviteter som görs över världen kommer lanseras på FNs vattenkonferens 22-24 mars. Det är första gången på nästan 50 år som FN har en vattenkonferens i den här storleken vilket visar vattnets betydelse och att hanteringen av vatten är avgörande för framtiden. Länder, regeringar och intressenter från alla nivåer i samhället kommer att samarbeta för att påskynda framstegen med hållbarhetsmål 6 och andra internationellt överenskomna vattenrelaterade mål.

Här är några enkla tips för en hållbar vattenanvändning

  • Stäng av vattnet medan du borstar tänderna och rakar dig – stänger du av kranen under de tre minuterna du borstar (2 ggr/dag) sparas 18 liter vatten.
  • Duscha kortare – om du minskar duschtiden med 5 minuter kan du spara 60 liter.
  • Undvik att bada badkar – det går åt 150-200 liter för att fylla ett badkar.
  • Diska och tvätta med fulla maskiner – en halvfull maskin drar lika mycket vatten som en full.
  • Samla regnvatten i en tunna att vattna trädgården med.
  • Vattna med vattenkanna – en vattenslang kan förbruka så mycket som 1000 liter per timme.
  • Vattna tidig morgon eller sen kväll, annars dunstar det mesta vattnet bort i värmen.
  • Se till att din pool är tät och övertäckt när du inte använder den.

Bild med statistik på vattenbesparing om man stänger kranen när du borstar tänderna Fakta om hur många liter en läckande kran kan generera per dygn. Fira världsvattendagen genom att använda vattnet hållbart!