Skogsmark och vatten vid platsen för återvätningsprojekt Plönninge

Testbädd Plönninge – hur påverkar återvätning av skogsmarker vattenkvalitén?

Sydvatten och Region Halland etablerar en testbädd för att studera hur återvätning av skogsmarker påverkar vattenkvalitén och den biologiska mångfalden.

Skogsstyrelsen och Länsstyrelserna i Sverige har fått i uppdrag av Naturvårdsverket att accelerera återvätning av marker i Sverige som en del av klimatanpassningen.
Samtidigt så saknas det fortfarande kunskap om de långsiktiga följdeffekterna av återvätning i landskap, framförallt med avseende på vattenkvalité och biologisk mångfald.

I samband med att Region Halland tillsammans med Skogsstyrelsen beslutade att återväta mossmarker på en kommunalägd fastighet i Plönninge, Halland, tog Sydvatten kontakt med Regionen för att undersöka möjligheterna att skapa en testbädd.

Genom ett nära samarbete med regionen togs en ansökan fram för att kunna finansiera uppstarten av testbädden. Den 22 mars 2025 beslutade Region Halland att bevilja Sydvatten med 650 000 kr för att starta arbetet med Plönninge testbädd.

Ny kunskap om återvätning i skogslandskap

Målet är att Plönninge testbädd skall vara etablerad till vintern 2027 och att forskning bedrivs i samverkan med SGU, LTH, Sydvatten, Högskolan i Halmstad samt övriga aktörer som har ett intresse av hur återvätning påverkar skog, mark, vattenprocesser m.m., exempelvis vattenproducenter, skogsägare, myndigheter m.fl.

Plönninge testbädd kommer leda till ny kunskap inom återvätning i skogslandskap och kan bidra till policybeslut och handlingsplaner för hur man ska hantera klimatanpassning av skog och mark i förhållande till vattenkvalitet i sjöar och dricksvattentäkter. En ökad kunskap om återvätning och dess effekter kan också bidra till en ökad vilja och engagemang för återväta fler marker, både i Halland och övriga Sverige samt få rätt våtmark på rätt plats

Skogsmark och vatten vid platsen för återvätningsprojekt Plönninge