“Unga lär sig om vattnets värde” – HallandsPosten besöker Tänk H2O!

Tidningssida, Hallandsposten skriver om Tänk H2O!

Varför är vårt dricksvatten så värdefullt och vad händer om vi tar det för givet?
Just nu gör ungdomar en djupdykning på temat vatten i Tiraholm.

Under fem veckor tar totalt 900 gymnasieelever del av utbildningen Tänk H2O i Tiraholm.
När Hallandsposten hälsar på håller ungdomar från Johannes Hedberggymnasiet i Helsingborg på att bekanta sig med olika fiskarter.

– Jag har aldrig hållit i en fisk förut. Det känns som att man ska massera en blöt studsmatta, säger Moussa Fakhro på naturvetenskapsprogrammet.
– Det är jättekul att komma ut i naturen, vi har inte arbetat på det här sättet tidigare.

Regnet duggar från himlen, men eleverna är väl förberedda med ”kläder efter väder” och verkar uppskatta att delta i uppdragen utomhus. Det blir en kontrast mot de vanliga lektionerna i skolan.

– Många av stadseleverna har kanske aldrig varit ute i skogen förut, men de är otroligt engagerade. Här får de även testa att hugga ved och laga mat över öppen eld, säger Marie Nordkvist, kommunikationschef på Sydvatten.

Vattenkursen äger rum på Sydvattens forskningsstation i Tiraholm och eleverna övernattar i det nybyggda hotellet.

– Det är ett bra sätt att lära sig på. Man lär sig för att det är kul och inte för att man måste, menar Matilda Magnesköld, som läser naturvetenskapsprogrammet.

Sydvatten har ett stipendium som kan sökas av skolor belägna i Sydvattens 17 delägarkommuner eller i någon av kommunerna runt Bolmen.

– Vi hoppas öka kunskapen om vatten och dess värde, men vi vill också visa på alla yrken som finns i den här branschen. Dessa ungdomar står inför ett val av utbildning och yrke, säger Marie Nordkvist.

Ante Brankovic går samhällsvetenskapsprogrammet och har siktet inställt på att bli jurist.
– Det behövs jurister även i den här branschen, till exempel vid vattenkonflikter. Vatten är något vi ser dagligen och vi tror att det finns hur mycket som helst av det. Nu har vi insett att det inte finns oändligt med vatten, säger Ante.

Under två dygn får eleverna testa sina kunskaper på tio olika stationer. I den här omgången deltar ungefär 85 elever och fyra lärare.
– Stationerna kan handla om allt från hur viktig Bolmen är och vilka fiskar som lever i sjön till vatten som enar och vatten som skapar konflikt i världen, berättar Marie Nordkvist.

Vid en av stationerna gällde det att göra charader av olika ordspråk kopplade till vatten.
– En storm i ett vattenglas – vad betyder det? utbrast en av eleverna. Är det bubbelvatten?

Många elever förvånades över hur mycket dricksvatten som går åt till olika ändamål.
– Vi har fått veta hur vi konsumenter använder vattnet ur Bolmen. Det var många saker vi inte visste – som att det går åt 7 000 liter vatten när man tillverkar ett par jeans, säger Matilda Magnesköld.

Ämnet vatten är högaktuellt eftersom många av landets kommuner hade bevattningsförbud i somras.
– Klimatförändringarna gjorde att vi på Sydvatten behövde öka vår närvaro vid Bolmen och lära känna sjön bättre. Nu hoppas vi att vi kan få dessa ungdomar att bli vattenambassadörer, säger Marie Nordkvist.

Ur HallandsPosten 26/9-2018
Av Isabel Bark